Izleti v okolico

Vse dodatne informacije o Breginjskem kotu si lahko preberete na tej povezavi: https://breginjski-kot.com/

Reka Nadiža

Turkizno zelena Nadiža je ena najčistejših in najtoplejših alpskih rek in je priljubljen raj za ribiče in kopalce. Izvira v Breginjskem kotu, pod grebenom Stola in nato teče svojo 60 km dolgo pot do Italije, kjer se izliva v reko Ter (Torre). Ker je hudourniška reka, ustvarja številna prodišča, tolmune in korita. V poletnih mesecih se boste v njej lahko osvežili in ker po ustnem izročilu celi rane in ima zdravilen učinek, bo kopanje še poseben čar. V reki Nadiži kraljujejo tudi postrvi, šarenka in lipan, v njej pa lahko najdemo tudi sladkovodnega raka deseteronožca (Austropotamobius pallipes italicus).

Napoleonov most

Zelo blizu naše kmetije se nahaja tudi znameniti kamniti stopničasti most preko reke Nadiže, tako imenovan Napoleonov most. Ime se ga je prijelo po Napoleonovih četah, ki naj bi ga prečkale. Most pa po starosti sodi v rimsko antično obdobje. Postavljen je v ozki kanjon Nadiže, prav tam kjer je nekdaj potekala stara rimska pot iz Pradola in Robidišča naprej po Nadiži. Pod mostom so številna prodišča in vabljivi tolmuni za kopanje.

Breginj

Breginj je veljal za biser beneške arhitekture na naših tleh. Hiše so bile zidane iz kamenja, krasili pa so jih značilni leseni ganki, stopnišča, balkoni na lesenih ali kamnitih stebrih. Veliko hiš je imelo značilne kmečke freske na pročeljih. Po potresu leta 1976 je bil Breginj skoraj v celoti zgrajen na novo. Ohranili pa so edini ohranjeni stavbni niz, kjer je danes urejen Breginjski muzej.

Breginjski Stol

Od Soče do Tera se skoraj 30 km razteza dolg greben kobariškega Stola, ki je s svojimi 1673 m nad morjem najvišja gora na obronkih visokih Julijcev. Z vrha se nam odpira čudovit razgled. Privablja številne pohodnike, kolesarje in jadralne padalce.
Na pobočju Stola boste lahko našli številne alpske cvetlice.

Landrska jama

Zelo zanimiva za ogled je tudi Landarska jama, ki se nahaja nad vasjo Landar na italijanski strani. Jama je stara 500 milijonov let, v njej pa so našli sledi človeka iz bronaste dobe. Še posebej pa je zanimiva zaradi tega, ker je v njej cerkev, ki je postavljena kar v oboke jame, kar je seveda nekaj izjemnega, saj se združujeta lepota kraškega podzemlja in duhovne mističnosti. Jamsko kapelico je leta 1477 obnovil mojster Andrej iz Škofje Loke skupaj s pomočnikom Jakobom. V jamskem delu cerkvice pa stoji oltar iz delavnice kobariškega mojstra Jerneja, ki je deloval na koncu 17. in v začetku 18. stoletja.

Čedad

Čedad (italijansko Cividale del Friuli, furlansko Cividat,   je mesto v severni Italiji ob reki Nadiži. S cesto je preko mejnega prehoda Robič povezan s Kobaridom. Čedad je mesto, ki je središče Beneških Slovencev. Njegova zgodovina je zelo zanimiva, saj segajo začetki v leto 56 pr.n.št. Skriva številne arhitekturne bisere, med katere poleg katerdrale in številnih lepih hiš, sodi tudi Hudičev most.