Pisava
PrintPDF

Koruzna polenta na star način

Koruzna polentaKoruzna polenta je na severno primorskem pogosto nadomeščala kruh, kajti koruza je na tem območju dobro uspevala.

Polento so kuhali v kotlih na odprtem ognjišču. Za dobro polento je bilo potrebno imeti čas in občutek. Polenta ni smela biti niti pregosta niti preredka. Kuhati se je morala vsaj pol ure in ves čas jo je bilo potrebno mešati. Še danes domačini prisegajo na pravo polento, kuhano v kotličih in razrezano na okrogli deski z nitjo.

 Koruza vsebuje kakovostne beljakovine, veliko sladkorja, vitamine skupine B, vitamin C, kalij, fosfor. Hranilna vrednost 100gramov koruze je 96 kalorij. Polenta iz koruzne moke, je skupaj z maslom in mlekom predstavljala v času, ko so večina del postorili ročno, močan vir energije.

 

ŠE DANES JO LAHKO DOBITE KUHANO PO STAREM. PRI NAS VAM JO PRIPRAVIMO Z VESELJEM, SAMO ČAS SI MORATE VZETI.

Poleg koruze je bilo na Robidišču vedno dovolj mleka in mlečnih proizvodov, kot je maslo, sir, skuta, zato so delali  različne kombinacije in si s tem popestrili jedilnik. Tako so kuhali:

»OBEJENA POLENTA ali OBEJENCA« - kuhano polento so narezali v veliko skledo in med plasti polente posipali nariban sir, nato so vse prelili z vrelim mlekom in začinili z razstopljenim maslom ali ocvirki.

»TA BELO MOČENJECE« - poleg polente so dodali toč(omaka), ki so ga naredili tako, da so pocvrli nekaj rezin svežih klobas na olju, ocvrte rezine klobas so nato preložili na krožnik, na maščobo pa so posuli malo moke, popražili in zalili z mlekom. To se je nekaj minut kuhalo, pridali so pocvrte klobase in še vse skupaj prevreli. Omaka ali toč, ni smela biti pregosta. Vsak si je vzel iz velike sklede polento in zraven pridjal omako, povrhu pa so še posuli nariban sir.

»POGAČA« -  ta je bila narejena iz polentne koruzne moke in smetane ter malo osoljena in sladkana ter pčena v pečici.

Oddaj svoj vtis

Marko2012-01-16 15:02#1
Ta novica me je zelo razveselila :D
Quote

Komentar


Varnostna koda


Osveži

Povezave

Spletna stran www.robidicse.si uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem...